Search
Close this search box.

Dorpse dingen – De Klef

De Klef

Het zal niemand uit Ewijk ontgaan zijn dat er op De Klef druk gewerkt wordt. Al een tijd zijn bouwvakkers bezig om Jan Linders om te bouwen tot een verbeterde supermarkt. Er was wat onduidelijkheid over wat er dan komt: Jan Linders, Jan Hein, Albert Linders of een Albert Heijn? We gaan het meemaken.

Ontmoetingspunt
Ook de aanpassing van De Klef is volop aan de gang. De Klef is een van de plekken in Ewijk die steeds met de tijd is meegegaan. Aanvankelijk stonden er op die plek, ook op de plek waar nu Jan Linders is, heel veel bessenstruiken met rode bessen. Die waren van de familie Klaassen. Begin jaren zestig van de vorige eeuw zijn de bessenstruiken verdwenen. Er is in die jaren een muziekkoepel gebouwd. Eentje die er ongeveer hetzelfde uitzag als de muziekkoepel in Winssen. Die is nog steeds te bewonderen.
Er zijn toen ook een paar speeltoestellen geplaatst en er is een bescheiden zwembadje geweest. De rest van het plein was ingezaaid met gras zodat er een mooi speelveld ontstond. Met deze accommodaties was de Klef een mooi ontmoetingspunt voor de Ewijkenaren.

Bescheiden winkelcentrum
Begin jaren ‘70 van de vorige eeuw groeide het dorp enorm. Er kwamen verschillende nieuwe straten en de muziekbuurt werd ontwikkeld. Ook kwam de Blatenplak en het dorp ontplofte als het ware van de enorme groei. In al die nieuwbouw kwamen nieuwe jonge gezinnen en er ontstond een grote behoefte aan goed bereikbare winkels die kort bij elkaar zaten. Dus op De Klef werd een bescheiden winkelcentrum gerealiseerd. Er kwamen een kruidenier, een groentewinkel, een cafetaria, een drogisterij, een kapper, een postkantoor, kantoorruimtes, etc. En naar de maatstaven van toen werden boven de zaken woonruimtes gerealiseerd. Hoe modern wil je het hebben!

Rijk gebruik
De parkeerplaats kwam in het midden van het winkelcentrum, was goed toegankelijk en door de verlaging best veilig. Een keer in de week was er ruimte voor de weekmarkt. Ook bescheiden. Er was een groentekraam, een kaasboer en een visboer.
Bij elk evenement dat in Ewijk gehouden wordt is De Klef belangrijk geweest. Of het een kermis is, carnaval, een optreden van een vereniging of noem maar op, het is op De Klef. En in de winter bij vorstperiodes stond Schaatsclub Beatrix, weer in de steigers om op De Klef een prachtige ijsbaan aan te leggen waar jong en oud plezier beleefden aan het schaatsen.

Nu wordt de parkeerplaats van De Klef verhoogd. De rand zal zo’n beetje een stoeprand hoog worden en langs de randen komt een groenstrook. In de Maas en Waler van 14 juni is een plattegrond afgedrukt van de toekomstige situatie.

Met dank aan Arno Spin,

Toon van Wezel

Komende activiteiten
Fietsen
vanaf ’t Hart
donderdag
9 mei
13:30-16:30
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
31 mei
14:00-17:00
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
28 juni
14:00-17:00
Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA ’t Hart

Maandag Biljarten

Vrij kaarten

13.30-17.00

13.30-17.00

Dinsdag Inloophuis

Workshop tekenen

09.30-12.00

14.00-16.00

Woensdag Biljarten

Prijsrikken

13.30-17.00

13.30-17.00

Donderdag Hartensoos

Eetpunt

09.30-12.30

12.30-14:00

Vrijdag