Search
Close this search box.

Oud Ewijk, plan Doddendaal

In de vorige Cirkels heb ik geschreven over de bouwplannen voor Ewijk in 1962.

In het archief van de gemeente Ewijk vond ik het plan om naast de aanleg van een nieuw voetbalveld 53 woningen te bouwen in het gebied tussen het pad van de blokhutten aan het Schoolpad naar het voetbalveld, het Schoolpad, de Klapstraat (nu Klaphekstraat) en de Blatenplak, zie foto (het pad is hierop niet zichtbaar).

Tussen het plangebied en de Van Heemstraweg lagen de akker van boer Jansen van de Brugstraat, nu een mooi parkje en het voetbalveld met trainingsveld. Het trainingsveld is niet zichtbaar op de foto, wel staat aan de westkant van het voetbalveld het keetje ingetekend. Hierin werden de kalkspullen opgeslagen en daar naast stond een handpomp.

Het plan voorzag in een toegangsweg voor deze nieuwe wijk en 2 sportvelden, vermoedelijk bedoeld als speel- en volleybalveld. Het plan werd “plan Doddendaal” genoemd naar het kasteel aan de andere kant van de Van Heemstraweg.

Deze locatie werd hoofdzakelijk gebruikt voor fruitteelt (o.a. kersen, appels, rode bessen, pruimen) en akkerbouw en was eigendom van de families Van de Berg en Reuvers. Deze families raakten hun eigendommen kwijt door gedwongen verkoop aan de gemeente. De familie Van de Berg is in 1966 verhuist naar Afferden; de familie Reuvers bleef in Ewijk.

Zoals we nu weten is dit plan nooit uitgevoerd. De woningen van beide families zijn na het vertrek van de oorspronkelijke bewoners gebruikt als tijdelijke woning voor Ewijkse gezinnen en enkele jaren later gesloopt. Een deel van de fruitboomgaard van de familie Van de Berg is gerooid, ingezaaid met gras en er werden doelpalen op geplaatst, een voetbalveldje voor de jeugd. Destijds stond het bij de gebruikers bekend als “het berenveldje”. De kersenboomgaard stond vol met hoogstambomen van Frans Meylingkersen.

Op een deel van het perceel van Reuvers werd in april 1967 een grote stapel hout verzameld die op de 27e diende als groot vreugdevuur vanwege de geboorte van de Nederlandse troonopvolger, onze huidige koning.

Uiteindelijk werd begin 70-er jaren gestart met de bouw van het verpleeghuis Waelwick. In 1996 is het pand aan de zuidkant uitgebreid en weer later met het gebouw voor kleinschalig wonen. In april 1976 werd het tweede voetbalveld van de VV Ewijk in gebruik genomen met de wedstrijd Ewijk I – Oud Feijenoord. Eerder werd het tenniscomplex van de Racket Eagles opgeleverd.

In ieder geval zijn er aan de Blatenplak begin jaren zeventig 24 zgn. “Guelen”-woningen gebouwd waar destijds veel jonge Ewijkse stellen hun plek vonden.

De twee speelveldjes zijn er net als de overige 29 woningen nooit gekomen.

Tip: In het Regionaal archief Nijmegen (RAN) is veel meer informatie over oud Ewijk terug te vinden, raadpleeg hiervoor https://regionaalarchiefnijmegen.nl/

Met dank aan Arno Spin en Ton van de Berg.

Namens HBB,
Geert Hendriks

Komende activiteiten
Fietsen
vanaf ’t Hart
donderdag
6 en 20 juni
4 en 18 juli
13:30-16:30
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
31 mei
14:00-17:00
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
28 juni
14:00-17:00
Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA ’t Hart

Maandag Biljarten

Vrij kaarten

13.30-17.00

13.30-17.00

Dinsdag Inloophuis

Workshop tekenen

09.30-12.00

14.00-16.00

Woensdag Biljarten

Prijsrikken

13.30-17.00

13.30-17.00

Donderdag Hartensoos

Eetpunt

09.30-12.30

12.30-14:00

Vrijdag