Naar aanleiding van een oproep in de Cirkel heb ik me opgegeven voor een rondleiding bij ARN, het leek me wel interessant. Er waren ongeveer 30 belangstellende senioren uit de gemeente Beuningen. Om 10.00 uur werden we ontvangen door Annie Roelofs en onder het genot van een kop koffie konden we luisteren naar de presentatie van rondleidster Hilleke.
In 1987 is ARN begonnen in Weurt. Er wordt jaarlijks 300.000 ton niet recyclebaar afval verbrand, wat bestaat uit huishoudelijk afval, bedrijfsafval, gevaarlijk afval, stortafval, glas, plastic en luiers. Het is de schoonste verbrandingsoven van Nederland, wat komt door de nieuwste technieken voor zuivering van de rookgassen.
Aan het aanleveren van afval is een aantal voorwaarden gesteld. Alle aangeboden afval moet namelijk voorzien zijn van documenten waaruit blijkt:
• Waar het afval vandaan komt
• Wie het afval heeft geproduceerd
• Wie de transporteur is
• Om welke grondstoffen het gaat.
ARN levert elektriciteit aan Vattenfall. Ook gaat er warmte naar de buurman, de waterzuiveringsinstallatie (een goede buur is…) en naar 6.400 woningen in de nieuwbouwwijken Waalfront en Waalsprong in Nijmegen.
Daarnaast komen er uit dit afval nieuwe grondstoffen o.a. : compost, kunststof, vloeibaar CO2 en funderingsmateriaal. Ze broeden nog steeds met partners op nieuwe ideeën om uit de afvalstromen die na de verbranding vrijkomen, andere manieren van hergebruik te bedenken.
In 2013 is een vergistingsinstallatie in gebruik genomen voor verwerking van het gft-afval, wat weer biogas en compost oplevert.
In 2021 is ARN begonnen met recycling van luiers, waarbij het plastic van de luiers wordt omgezet in harde kunststoffen.
Hierna gingen we in de bus en was Yess onze rondleider, die zijn verhaal op een ludieke manier wist te vertellen. Tijdens de rit over het terrein kwamen we langs de 80 meter hoge schoorstenen, waar overigens alleen maar stoom uitkomt. We reden door de bunkers waar het afval gestort wordt, voor het naar de shredder gaat. Daarna kregen we op de parkeerplaats achter op het terrein uitleg van een valkenier. Hij had een Amerikaanse woestijnbuizerd bij zich, die ervoor zorgt dat andere vogels niet met het afval aan de haal gaan. Want zij laten niet alleen veel zwerfvuil op het terrein van ARN achter, maar ook bij de fruittelers in de buurt en dat willen ze natuurlijk niet. We kregen ook nog de gelegenheid om een valk op de hand te nemen.
Als laatste gingen we naar de verbrandingsoven. Voor we naar binnen gingen, kregen we een helm uitgereikt en werd ook verteld waar we wel en waar absoluut niet mochten lopen, want veiligheid staat bij ARN hoog in het vaandel. In de oven wordt het afval met 1.100 graden verbrand, maar op het platform daarbuiten was niets van die hoge temperatuur te merken.
Het was een heel interessante rondleiding en ik heb er in ieder geval van geleerd: hoe beter we thuis het afval al scheiden, des te minder restafval er verbrand hoeft te worden.
Matthieu Roelofs