Search
Close this search box.

Uit het archief van Sjaak Hoes – 2

Deel 2

In het krantenverslag is ook sprake van de bouw van een nieuw gemeentehuis op de plek waar nu ‘’De Boskamp” ligt. Dat vond men destijds nodig om de kruising van de Van Heemstraweg met de Julianastraat en Binnenweg veiliger te maken. Tot spijt van veel Ewijkenaren is het gemeentehuis gesloopt maar er is nooit een nieuw gebouwd. Op de Boskamp is later wel een kleine rustige woonwijk gebouwd. Dat er geen nieuw gemeentehuis werd gebouwd was ook niet zo raar, want destijds werden al plannen gesmeed door de gemeentes Ewijk en Beuningen om te fuseren (1980).

De verslaggever meldde ook dat er plannen waren voor uitbreiding van de VGLO-school. Nu, heden ten dagen, is men in Ewijk en daarbuiten nog steeds blij dat die plannen niet zijn doorgegaan want kort daarna werd op die plek tot ieders tevredenheid het instructiebadje (nu zwembad “De Tuimelaar”)  aangelegd. In eerste instantie werd dit bad door de gemeente beheerd maar al decennia lang zorgen vrijwilligers voor het beheer en de exploitatie van het populaire badje.

Die  VGLO-school heette  Pasqualine en had een regionale functie. De, in de volksmond “de huishoudschool” genoemde, school was geen lang leven beschoren. In het gebouw werd later de kinderopvang ondergebracht, daarna openbare basisschool De Klimboom, later de Kei. Nadat de Kei uit het gebouw vertrok om in te trekken in de MFA ’t Hart is de kringloopwinkel ErzitligtietsBijWa, kortgezegd BijWa, in het gebouw getrokken. BijWa heeft inmiddels een regionale functie.

De straat waar de school aan ligt heet nu Schoolpad. Voorheen heette het Kerkpad (zie foto). Dit pad maakte onderdeel uit van het kerkpad wat liep vanaf slot Doddendael naar de kerk. Destijds liep vanaf de oprijlaan van Doddendael een pad door het bos, daarna stak het de Binnenweg over en vervolgens via het pad naast het huis van Dolf Mulders (Binnenweg 1) de Van Heemstraweg over naar het huidige Schoolpad. Van daar via de huidige St. Janspas naar de oude kerk waarvan nu alleen nog de Toren aan de Julianastraat rest.

Met dank aan de erfgenamen van Sjaak Hoes en aan Arno Spin. Opmerkingen en/of tips en foto’s n.a.v. dit artikel zijn welkom op g.hendriks14@upcmail.nl

Geert Hendriks (HBB)

Komende activiteiten
Fietsen
vanaf ’t Hart
donderdag
6 en 20 juni
4 en 18 juli
13:30-16:30
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
31 mei
14:00-17:00
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
28 juni
14:00-17:00
Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA ’t Hart

Maandag Biljarten

Vrij kaarten

13.30-17.00

13.30-17.00

Dinsdag Inloophuis

Workshop tekenen

09.30-12.00

14.00-16.00

Woensdag Biljarten

Prijsrikken

13.30-17.00

13.30-17.00

Donderdag Hartensoos

Eetpunt

09.30-12.30

12.30-14:00

Vrijdag