Search
Close this search box.

Dorpse dingen – Uitbreidingsplannen

Uitbreidingsplannen

Even geleden las ik in de krant dat er binnen Ewijk nog ruimte is voor zo’n tweehonderd woningen. Er liggen al plannen om naast de snelweg een nieuw wijk te bouwen. Ook liggen er plannen om op de Hoge Woerd woningen te bouwen.

Waardering voor nieuwe wijken
Niemand zal eraan twijfelen dat er veel woningen nodig zijn, ook in de gemeente Beuningen moet gebouwd worden om aan de vraag van woningen te voldoen. In Ewijk is de afgelopen 15 jaar flink gebouwd. De Keizershoeve en het Hof van Campe zijn er gekomen en deze laatste wijk is zowat klaar.

Met veel gevoel voor woningbouw in het landschap zijn deze wijken opgezet. Een aantal bescheiden clusters, de hoven, die qua woningbouw van elkaar verschillen. Verschillen in ruimte, kleur en materiaalgebruik. Alle hoven zijn met elkaar verbonden en ertussen ligt veel groen.

Aan de rand legt men de laatste hand aan enige prachtige, ruim opgezette stadsvilla’s. Den Alst, voor veel mensen uit Ewijk een bekende boerderij, zal met respect voor deze oude boerderij een nieuw uiterlijk krijgen.

Ook de ecowieck nadert zijn voltooiing. Deze wijk is iets anders geworden dan oorspronkelijk de opzet was. Toch is het een bijzondere wijk geworden waar de woningen iets korter op elkaar staan. Waar ruimte is om gemeenschapszin te ontwikkelen en waar de auto’s een minder prominente plek in de wijk innemen. Ook in deze wijk is ruimte voor groen en ruime waterpartijen. Gezien de verandering van ons weerpatroon zal deze waterbuffering zijn waarde bewijzen.

Tegenover de ecowieck bevinden zich de Vuurplaats en de Waterkuil. Een bescheiden wijk met een mooie variatie van verschillende soorten tiny houses. In deze ecologische wijk worden zo’n 25 kleinere huizen gebouwd, waar ruimte is voor bewoners om samen nieuwe dingen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een gezamenlijke moestuin en gezamenlijk te delen ruimtes voor sociale ontmoetingen. Deze bijzondere wijk nadert ook zijn voltooiing.

Dorpsgezicht verandert
Ook in het dorp is veel veranderd. De Hoge en Lage Elt zijn gerealiseerd en inmiddels bewoond. In de Hoogstraat staan verschillende nieuwe huizen in aanbouw. Daarmee is MFA ’t Hart bevrijd van zijn wat geïsoleerde ligging buiten het dorp.

De oude school is bewoond en onlangs voorzien van balkons tegen de achtergevel. Het lijkt me voor de bewoners erg prettig dat ze buitenruimte hebben. Daarnaast ziet het gebouw er veel mooier uit, meer een echt appartementencomplex. Ook de voorkant van de oude school is erg veranderd.

Kwetsbaar evenwicht
Met waardering naar de gemeente hoop ik wel dat ze uiterst zorgvuldig kijken naar de plannen die de gemeenteraad al in 2024 gaan besluiten. Een van de charmes van Ewijk is het groen, de ruimte en de balans daarin. Dat is een kwetsbare balans die gemakkelijk verstoord raakt. Bijvoorbeeld door de sportvelden van de voetbalclub Ewijk, het veldje aan de achterkant van de oude school en de bescheiden groenstroken in het dorp vol te bouwen.

Toon van Wezel

 

Komende activiteiten
Fietsen
vanaf ’t Hart
donderdag
6 en 20 juni
4 en 18 juli
13:30-16:30
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
31 mei
14:00-17:00
Bingomiddag
in ’t Hart
vrijdag
28 juni
14:00-17:00
Wekelijkse activiteiten

Activiteiten vinden plaats in MFA ’t Hart

Maandag Biljarten

Vrij kaarten

13.30-17.00

13.30-17.00

Dinsdag Inloophuis

Workshop tekenen

09.30-12.00

14.00-16.00

Woensdag Biljarten

Prijsrikken

13.30-17.00

13.30-17.00

Donderdag Hartensoos

Eetpunt

09.30-12.30

12.30-14:00

Vrijdag